
Overheerlijke lijnzaad crackers
Deze homemade lijnzaadcrackers zijn extreem lekker en mega voedzaam. Ze zijn gemaakt van enkel noten en zaden en je kunt ze zelf maken met wat jij in huis hebt! Daarnaast zijn ze goed voor je bloedsuikerspiegel en zit het bomvol antioxidanten, vitaminen & mineralen!
Wat heb je nodig om de lijnzaad crackers te maken?
- 1 tl zeezout
180 ml water
3 eetlepels gedroogde kruiden (eventueel weg te laten, maar de smaak zal minder zijn)
125 gram gebroken lijnzaad
25 gram sesamzaad
50 gram zonnebloempitten
50 gram pompoenpitten
Bereiding
- Meng alle zaden, pitten met elkaar en voeg het zout er aan toe. Je kunt er eventueel noten aan toevoegen als je dit wenst. Als je dit hebt gedaan kun je het “deeg” het beste even laten rusten zodat het steviger kan worden. Ik doe dit meestal 20 minuten voordat het zover is.
- Verwarm de oven op 180 graden (boven en onder lucht) en leg bakpapier op de bakplaat
- Als het deeg een goede consistentie heeft dan kun je de kruiden er doorheen mengen of je kunt dit doen net voordat je ze in de oven doet als je ze liever alleen op het oppervlakte wil hebben.
- Doe het mengsel op de bakplaat en verdeel het onder. Je kunt dit doen door langwerpige crackers te maken of door de gehele bakplaat bekleden en het later in stukken snijden.
- Als je geen vieze vingers wil krijgen doe je nog een laag bakpapier op je deeg en ga je erover heen met een deegroller. (Als je net als mij bent ga je gewoon voor èèn vel en druk je de consistentie plat met je handen, wat net zo goed werkt als een deegroller.)
- Mits je het bakpapier nogmaals aan de bovenkant hebt toegevoegd, haal dit er dan vanaf en bak je crackers in circa 25 minuten gaar. Houd er rekening mee dat ze bij 20 minuten soms al goed zijn en de crackers snel te lang in de oven zitten.
- En dan zijn ze eindelijk klaar! Je kunt ze even op een rooster leggen om de crackers goed aan de onder en bovenkant te laten drogen.
En dan als je de lijnzaadcrackers hebt laten afkoelen kun je deze heerlijke goddelijkheid eten! Tenminste als je de juiste kruiden hebt toegevoegd. Ik adviseer om de eerste keer geen noten toe te voegen omdat het al als een baksteen op je maag kan vallen. Naast dat ze lekker vullen, zijn ze ook snel niet meer lekker. 3 dagen is de max dat je de lijnzaadcrackers kunt bewaren, bak dus niet meteen een cake erbij.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Om nooit meer het laatste functional medicine nieuws en deals te missen!

